BO LÆRER BØRN, AT DET IKKE ER FORKERT AT GRINE, LEGE OG SØRGE

I Danmark kan vi blive meget bedre til at hjælpe børn, som mister en far eller mor. Derfor er materialet ”Da Bo mistede sin far” blevet skabt. Fremover skal Bo hjælpe voksne med at støtte børn i sorg. Materialet ligger frit tilgængeligt på hjemmesider og sociale medier, så det kan bruges, når behovet opstår. 

2.000 børn i Danmark mister hvert år deres far eller mor, og dermed oplever 2.000 børn modløshed og dyb sorg. Hvis ikke sorgen mødes og bearbejdes, kan det have store konsekvenser for børnene i form af psykiske mén på både kort og langt sigt.

”Når et barn mister sin far eller mor, står barnet pludselig i en meget utryg og uvant situation. Livet har taget en fuldstændig ny drejning, og det indre følelsesliv er i oprør. Ingen børn kan pr. automatik mestre den situation, derfor er det afgørende, at der er voksne omkring barnet, som kan støtte det i sorgen. Mange voksne føler sig ikke klædt på til at tale med børn om sorg og derfor har vi skabt projektet ”Da Bo mistede sin far”. Børnene må ikke komme til at stå alene med sorgen, vi skal kunne tale om tabet med dem. Det er her samtaleredskabet ”Da Bo mistede sin far” får sin berettigelse,” fortæller Carsten Møller, som er en af de tre projektmagere, der har stået fadder til karakteren Bo.

Projektet stiller en række værktøjer til rådighed for alle, som møder børn i sorg. Det kan være lærere, sygeplejersker, pædagoger, præster og forældre. Når et dødsfald rammer en familie, stilles både voksne og børn over for en lang række dilemmaer, som kan være svære at håndtere i en i forvejen presset situation. Materialet vil ligge frit tilgængeligt og projektet er støttet af SMUKfonden og Salling Fonden.

”Vi opstiller scenarier som kan opstå i forbindelse med dødsfald som f.eks., skal barnet se den afdøde? Skal man deltage i begravelsen? Hvad skal man være forberedt på, når man kommer i skole igen? Hvad siger man til sine venner og klassekammerater? Skal man deltage i en sorggruppe, og en lang række andre ting, som man ikke har erfaring med i forvejen,” forklarer Niels Rahbæk.

Sorg skal ikke fjernes eller kureres
Materialerne i projektet, "Da Bo mistede sin far", består af en række animationsfilm og små kortfilm, hvor scenerne fortæller om de følelser, som Bo oplever i de forskellige situationer.

”Det er vigtigt at tale om sorgen, når barnet har behov for det. Når barnet får sat ord på oplevelser og følelser får barnet en større forståelse af sig selv og sine ændrede livsvilkår. Det er dét, fortællingerne om Bo og den efterfølgende dialog hjælper barnet og den voksne med. Sorg er en følelse, der bygger på tab, og hos børn kommer og går sorgfølelsen mere end hos voksne. Hvis barnet er glad, griner og leger kan det nemt få skyldfølelse og tænke: ”Er det fordi jeg ikke elskede min far nok at jeg kan være glad?” Når børn og voksne har viden om at sorgen er noget man går ind og ud af bliver det lettere og mere legalt også at være glad”, forklarer Louise Hardisty Olesen.

Holdet bag projektet inviterer til materialelancering den 15. januar 2020 kl. 15.00 på Godsbanen i Aarhus. Lanceringen åbnes af Thomas Medom Rådmand for Børn og Unge i Aarhus Kommune. Herefter er der oplæg ved direktør Preben Engelbrekt fra Det Nationale Sorgcenter og fra Skyggebørn ved Jes Dige og psykolog Anne Bach.

Fakta om ”Da Bo mistede sin far”

Bag projektet står:
Louise Hardisty Olesen (Lærer, Livspilot og skaber af omsorgskassen.dk)
Niels Rahbæk (billedkunstner og skaber af FACE:IT)
Carsten Møller (lærer, traumeterapeut, skaber af FACE:IT, mererobust.dk)

Bo er et samtaleværktøj til børn som har mistet - men i høj grad også en hjælp til de voksne
Bo henvender sig til børn fra 6-10 år, deres forældre og familie, pædagoger, lærere, sygeplejersker, hospiceansatte, læger, psykologer, terapeuter, sorggruppeledere mm.

Materialet ligger frit tilgængeligt på hjemmesider og sociale medier, så det kan bruges, når behovet opstår.
www.dabomistedesinfar.dk 
www.omsorgskassen.dk  
www.mererobust.dk/face-it  
www.facebook.com/dabomistedesinfar  
www.instagram.com/dabomistedesinfar  

Reception og lancering onsdag den 15. januar 2020 kl. 15.00-17.00 på Godsbanen i Aarhus. Er du journalist og gerne vil deltage, så kontakt os for adgang.

Yderligere oplysninger kontakt:
Louise Hardisty Olesen. Mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. Telefon: 24232973
Niels Rahbæk. Mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. Telefon: 60156685
Carsten Møller. Mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. Telefon: 22418814

Bliv Frivillig

frivilligjobodderogoplandudendk 

Find forening

find forening

Selvhjælpsgrupper

selvhjelp

Facebook

facebookforsidebilleder

Frivilligcenter Odder // VitaPark, Vitavej 69, plan 0, indgang B, 8300 Odder // Telefon: 30 84 34 80 // E-Mail
Åbningstider: Mandag 10-15 // Tirsdag 10-15 // Torsdag 10-15

Forfra Webdesign
En del af Moesborg NET-UP