Om at gøre noget andet end man plejer

Klumme af Leif Johanson, præst og bestyrelsesmedlem i Frivilligcenter Odder, 11. marts 2021: 

 

Middel-levealderen udvikler sig fortsat positivt for både mænd og kvinder. For mænd er den 79,3 år og lidt længere for kvinder; nemlig 83,2 år.

Hvis man gør som rigtig mange danskere og går på efterløn i en alder af ca. 62-63 år, så har man forhåbentlig mange år tilbage af livet. For manges vedkommende er man ikke nødvendigvis helt nedslidt, og man er i rimelig fysisk form og har stadig mod på livet. Det betyder i runde tal, at man har ca. 20 år tilbage af livet.

Det er mange år, og hvis man ikke har overvejet, hvad man vil gøre i disse år, så kan det blive til en del fjernsynskiggeri. Det vil jeg tro, kan blive lidt kedeligt i længden.

 

Jeg kender en, der fik en særlig påskønnelse, fordi han havde arbejdet 40 år i det samme firma. Dag ud og dag ind havde han passet sit job. Han har ikke haft et aktivt foreningsliv, men det primære for ham har været at passe sit job og konen. Da han fik påskønnelsen, et fint armbåndsur og en ekstra uges ferie, besluttede han, at nu var tiden inde til, at han ville gå på efterløn.

Jeg spurgte ham: Hvad vil du lave, når du kommer på efterløn?

Der blev lidt stille, og efter et minuts overvejelse sagde han: Jeg tror, jeg vil skifte tagrender på skuret.

Hmm…det tager vel allerhøjst en uge, hvis du tager pauser hver time, sagde jeg.

 

Jeg er ikke sikker på, at tagrenderne blev skiftet, men jeg er ret sikker på, at man kommer til at kede sig bravt, hvis man ikke planlægger tiden efter arbejdslivet. Fra at have faste daglige rutiner kan efterlønstiden være demotiverende, fordi der er ikke nogen, der forventer noget af dig.

Derfor er det godt at overveje, inden man forlader arbejdsmarkedet, hvad der interesserer en. Er der noget, jeg skal engagere mig i? Er der noget frivilligt arbejde, jeg kan starte på? Kan jeg være frivillig i en genbrugsbutik? Kan jeg blive mentor for en ung? Skal jeg engagere mig i udviklingsarbejde i andre lande? Og hvordan kommer jeg overhovedet i kontakt med alt det???

Der er mange, der tilbyder hjælp til efterlønnere og pensionister, der ikke lige har tænkt så meget over, hvordan de næste 20 år skal se ud. Disse tilbud kan man finde på nettet.

Men, man kan også gå en tur ned i Frivilligcenteret i Pakhuset, lige her i Odder. Der er alverdens tilbud og muligheder. Her kan man få en snak om, hvad man drømmer om, eller man kan få en folder eller et link til en af de mange foreninger, der fungerer ved hjælp af frivillige, der nyder fællesskabet om en given sag.

 

Tilbage til min bekendte. Han har nu været efterlønner i så lang tid, at han er blevet pensionist. Tagrenderne blev aldrig skiftet, men han blev aktiv i en lokal kirke, tager på fisketure når vejret tillader det, og er frivillig på et værksted, hvor han får lov at køre biler til syn.

Så, det kan sagtens lade sig gøre. At gøre noget andet end man plejer. Også når man bliver ældre.

Jeg er selv 58 og ser frem til et langt liv som efterlønner og pensionist.

 

 

Bliv Frivillig

frivilligjobodderogoplandudendk 

Find forening

find forening

Selvhjælpsgrupper

selvhjelp

Facebook

facebookforsidebilleder

Frivilligcenter Odder // Pakhuset, Banegårdsgade 5, 8300 Odder // Telefon: 30 84 34 80 // E-Mail
Åbningstider: Mandag 10-15 // Tirsdag 10-15 // Torsdag 10-15

Forfra Webdesign
En del af Moesborg NET-UP