Morten er formand for DN
”Hvorfor lavede man ikke den sti for 20 år siden?”
- Ib er frivillig og formand i Danmarks Naturfredningsforening i Odder
Interessen for naturen opstod tidligt for Ib Salomon. Som ung var han spejder og medlem af NOAH – Danmarks første miljøorganisation – og i sit arbejdsliv som journalist har han haft mulighed for at dykke ned i en masse miljøstof. I dag er han fuldtidsfrivillig, som han selv kalder det, og er formand i Odders lokalafdeling af Danmarks Naturfredningsforening.
Foreningen arrangerer aktiviteter i lokalområdet – det kan være en svampetur i skoven eller en vadetur til Vorsø i Horsens Fjord. De indtager også rollen som ”vagthund”, når der eksempelvis sker indgreb i naturen, og deltager i forskellige grønne partnerskaber og gør en indsats for at få politisk indflydelse.
Hvad giver det dig at være frivillig?
Det giver heldigvis mange gode oplevelser, og det er nok derfor, jeg gør det. Jeg tager mig især af det organisatoriske og skriftlige arbejde i foreningen, men jeg er også med på vores egne ture og deltager i forskellige projekter. Det giver ind imellem nogle unikke oplevelser.
Jeg var i oktober 2019 med til et arrangement i Hundeskoven, hvor 125 børn brugte en hel dag på at plante træer. Det er noget helt konkret, hvor man er sammen om at gøre noget for naturen. Det kan man godt blive lidt høj af at være med til.
Kan du fortælle om en oplevelse som frivillig, der har gjort særligt indtryk på dig?
Jeg havde en tur på kirkestierne ved Hundslund og Torup, hvor en lokal deltager bagefter fortæller, hun slet ikke kendte stierne og er taknemmelig for at have opdaget dem. Det er dejligt at være på en tur, hvor folk helt tydeligt er glade og overraskede. Turen til Vorsø i Horsens Fjord, hvor vi vader gennem vandet, er også en helt særlig oplevelse.
Hvis man skal ud og gå en tur, kan man godt være tilbøjelig til at gå den samme tur igen og igen. Jeg har boet i Odder i over 35 år, og alligevel bliver jeg ved med at opdage skønne nye pletter. Dem vil jeg rigtig gerne dele med andre. Det gør vi blandt andet ved at udgive foldere med inspiration til ture i den lokale natur.
Er der noget, du er særligt stolt af at have bidraget med som frivillig?
Hvert år plejer vi i bestyrelsen at samle op på, hvilke små aftryk vi har sat rundt omkring inden for natur- og miljøområdet. I år har vi blandt andet været med til at påvirke planen for, hvordan og hvornår grøftekanterne i kommunen slås. Ved at ændre lidt på klippehøjden og tidspunktet for slåningen kan man påvirke nogle vigtige forhold. Det betyder faktisk, at mange flere insekter kan overleve og dermed også fugle, som lever af insekterne. Nu kan folk også få lidt mere glæde af at se blomstringen i grøftekanterne, fordi de efter den nye plan slås senere på foråret. Det er små ting, men det er noget, som skaber en bevægelse i den rigtige retning.
Man skal også nogle gange tænke langsigtet. Ting tager tid – og i Odder Kommune kan det tage meget lang tid. Siden årtusindeskiftet har vi i foreningen arbejdet på at få en sti fra Odder til Norsminde. Vi har mødt forskellige former for modstand, men nu er den endelig kommet på budgettet igen. Når stien engang er etableret, så tror jeg, man vil sige: ”Hvorfor lavede man ikke den sti for 20 år siden?”. Det er en mærkesag for mig, og jeg satser på, at jeg kommer til at opleve det ske.
Hvad kunne du ønske dig for frivilligheden i fremtiden?
Jeg tror, at frivillighed kommer til at spille en endnu større rolle fremover. Min bekymring er, om frivillighed bliver noget, man primært forbinder med ældre - vi bliver jo flere, og vi har vitterligt mere tid end folk, der arbejder og/eller har små børn. Ideelt set bør der være en mere jævn aldersfordeling blandt frivillige, så vi i højere grad afspejler samfundet, men det bliver nok svært at opnå.
Fakta om Danmarks Naturfredningsforening i Odder
-
- Lokalafdelingen arbejder for en bedre natur og et bedre miljø i Odder Kommune.
- Foreningen har over 650 medlemmer, og bestyrelsen består af 9 medlemmer plus suppleanter.
- De frivillige arrangerer aktiviteter i lokalområdet og stiller op, når andre foreninger afholder arrangementer – fx til Grøn Festival og Norsminde For Fulde Sejl. De tager også imod henvendelser fra borgere i Odder og omegn, når de ser og undrer sig over noget i naturen.
- Vil man ud på egen hånd i den lokale natur, kan man finde forslag til ture i foreningens 15 foldere. De kan hentes på biblioteket eller downloades på https://odder.dn.dk/
Har du spørgsmål eller lyst til at høre mere om mulighederne for at blive frivillig i DN Odder? Kontakt Ib Salomon på tlf. 24 44 39 87 eller på e-mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den..